Leren en Werken voor de Historische Driehoek

Voor leerlingen HAVO/VWO van de bovenbouw van het Martinuscollege in Stedebroec wordt een webwinkel geschiedenis ontwikkeld. Bedrijven en instellingen, van plaatselijke VVV’s tot musea, van verzorgingshuizen tot historische verenigingen en de verhalenwebsite Oneindig Noord-Holland zijn de klanten.

Voorportaal en Ladekast

Elke leerling krijgt een eigen werkhoek in het Voorportaal. Hierin is voor de docent het wordingsproces van het product dat de leerling gaat afleveren te volgen. Uit een eindeloos uit te breiden serie Startpakketten Onderzoek en Popularisering in de Ladekast kiest de leerling een eigen onderzoek. In zo’n startpakket een handleiding voor gericht onderzoek en popularisering, historisch kaart- en bronnenmateriaal en literatuur. Het is een Startpakket omdat het de leerling op weg helpt naar bibliotheek, archief en cultuurhistorisch gegroeide omgeving. Uitgangspunt vormt altijd een gebouw of locatie in de omgeving van de Historische driehoek, een in de toeristenbranche vertrouwde benaming voor het gebied Hoorn-Medemblik-Enkhuizen. Product is altijd publieksgericht, zoals een handout voor rondleiding met tekst en beeld, een brochure, een artikel in een historisch tijdschrift of in de krant, een powerpoint-presentatie, een spel of een speurtocht.

Etalage en Verzoeken

Is het onderzoek goedgekeurd en kan het worden opgenomen in het Examendosssier, dan ontwerpt en schrijft de leerling een flyer en zet dit in de Etalage van de projectwebsite. Die Etalage is toegankelijk voor iedereen.
Omdat het een webwinkel is momt er ook een onderdeel Verzoeken. Daarin kunnen klanten uit de regio eigen verzoeken plaatsen. De ontwikkelaars stellen Startpakketten Onderzoek en Popularisering samen, zodat leerlingen aan een product op maat kunnen werken.
Idee is dat leerlingen die voor hun maatschappelijke stage of als vakantiebaan in de regio actief zijn bij bedrijven en instellingen binnen hun examenwerk ook concrete producten leveren, waarin de geschiedenis van de eigen regio gepopulariseerd, overgedragen wordt.
Bij de onderwerpkeuze is de Canon van West-Friesland leidraad.
Een bijzondere opdrachtgever wordt Oneindig Noord-Holland, een verhalen op locatie website van de provincie Noord-Holland.

LBO/MAVO

Leerlingen Digitale Dienstverlening van LBMO/MAVO van het Martinuscollege werken mee met de ontwikkelaar van de website, via workshops en eigen uitwerking. Zij worden ook in latere jaren de webmaster van de projectwebsite.

Partners en financiering

Meesters in Educatie werkt in ontwikkeling en productie samen met het Martinuscollege en Menno van Wees Grapefruitmoon.
Beeldmateriaal, historische kaarten en adviezen van het Westfries Archief, Westfries Museum, Noordhollands Archief, Rijksmuseum voor Oudheden, lokale en regionale historische verenigingen, Oneindig Noord-Holland.
De provincie Noord-Holland maakt dit project financieel mogelijk.