Help de conservator

Help de conservator is een sterk innovatieve interactieve documentaire op drie grote beeldschermen in het Zuiderzeemuseum. Help de conservator biedt op interactieve manier de bezoeker inzicht in het werk van de conservator, die een pand van een Zaanse familie uit 1905 inricht. Deze conservator wordt gespeeld door de bekende com├ędienne Raymonde de Kuiper. Zowel het onderzoek als de keuzes bij de inrichting van het huis van de familie Vis worden door het publiek via consoles met op de voet gevolgd. Het publiek kiest zelf telkens mee met de conservator en krijgt inhoudelijk feedback op de gemaakte keuzes.

In december 2007 won deze productie de Gouden Reiger op het Keying into the brain festival in de categorie ruimtelijke media (mediaproducties musea)

Het programma verdiept de kennis in de achtergronden van het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum en van het werk van conservator en presentator. Deze bijzonder aantrekkelijke en inmiddels populaire interactieve documentaire werd door TVW Media uit Amsterdam ontwikkeld, op grond van een gezamenlijk concept van dit bedrijf en Idzard van Manen, toen nog manager educatie en presentatie van het museum.

Voor de kleinsten is een touchscreen, waarop het jonge publiek dor de dochtertjes van de familie Vis wordt verwelkomd en ook door keuzes wordt geleid, maar dan gericht op het leven van de kinderen van toen.
Met The Image Firm uit Enkhuizen ontwikkelde Idzard van Manen een spraakmakende tentoonstelling, die de bezoeker in een sterke combinatie van vorm en inhoud door alle stappen van het wetenschappelijk-historisch onderzoek leidt, dat aan de inrichting van het pand uit Zaandijk ten grondslag ligt. Ook hier weer is een innoverende combinatie van leuk, spannend en interessant tot stand gekomen. Education permanente voor het grote publiek.

Het project werd gefinancierd door VSB fonds, Prins Bernard Fonds, Mondriaan Stichting en de Provincie Noord-Holland. Deze subsidiegelden werden verworven door Idzard van Manen.